Subota, 13. decembar 2008


Mala sala 17h

 

 Videografija regiona: Grčka video umetnost

Curator: Stefanos Tsivopoulos

 

Ciklus Videografija regiona pokrenut je u Akademskom filmskom centru 2006. godine sa ciljem da pomogne u mapiranju i povezivanju aktuelnih centara produkcije, inicijativa, autora i festivala u regionu koji se bave videom i novim medijima. U dosadašnjim programima i gostovanjima predstavili smo umetnike kao što su Naško Križnar (Ljubljana), Davide Grassi (Ljubljana), Aleksandar Muharemović (Osijek); kustose Evgenija Teodosijevska i Zlatko Teodosijevski (Skoplje), Ibro Hasanović (NBA projekat, Srajevo); festivale Videomedeja (Novi Sad) i Smotra kratke video forme (Podgorica); centre Kino klub Split i Protok (Banja Luka). Ove godine imamo čast da po prvi put u Beogradu predstavimo selekciju grčkog video arta, u saradnji sa umetnikom i kustosom Stefanosom Tsivopoulosom.

 

Ovaj projekat podržava Ministarstvo kulture Srbije. Autor projekta: Aleksandra Sekulić.

 

Stefanos Tsivopoulos: Video umetnost iz Grčke

 

“Kompilacija video radova I filmova koji daju sliku tendencija I umetničke produkcije pokretnih slika u Grčkoj.

Prezentacija ima dva distinktivna dela. U prvom delu su filmovi fokusirani na odnose javni prostor-arhitektura-istorija, a u drugom na triptih privatni prostor-sećanje-lični identitet.

U oba slučaja kompilacija radova predstavlja umetnički nivo i intencije mlađe generacije grčkih umetnika i filmskih autora i skenira napore jedne periferne scene da razvije vokabular savremene umetnosti koji ispituje grčku realnost.”

Stefanos Tsivopoulos

Screening program:

Program projekcije:

Loukia Alavanou- Tock Tock, 2007

Maria Antelman+George Drivas, GPS, 1,5min, 2001

George Drivas, The Decision, 4 min, 2007

George Loukakos, Scrubbing, 30 min, 2005

Pantelis Makas, 26, 26 min, 2007

Theo Prodromidis-Magnificent Capital, 32 min, 2007

Georgia Sagri-Polytechneio, 1999

George Sapountzis, Yukka, 3 min, 206

Eva Stefani, Acropolis, 32 min, 2007

Stefanos Tsivopoulos, Land, 8 min, 2006

Maria Zervou, The Doll, 3min, 2004

 

 

Stefanos Tsivopoulos (Prag, 1973) je grčki umetnik koji živi I radi u Amsterdamu I Atini. Nedavno je završio dvogodišnji rezidencijalni program Rijksakademie van Beeldenden kunst u Amsterdamu. Osvojio je Golden Cube Award 2008 na filmskom festivalu u Kaselu, Nemačka. Među skorijim izložbama na kojima je učestvovao I galerijama u kojim je izlagao su: 1 st Athens Biennial, Kassel Kunstverein, Center for Contemporary Art Birmingham, the 1 st Thessaloniki Biennial, the Deste Foundation, Museum Het Domein, Townhouse Gallery Cairo, Museum of Contemporary Art Athens, Trafo Gallery Budapest, Montevideo Arts Institute Amsterdam, Center Photographique d_lle-de-France Paris, Sammlung Essl Vienna, Manifesta Foundation Amsterdam, Coffee Break Liverpool Biennial. U planu su i Greenroom, čiji su kustosi Maria Lind I Hito Steyerl u CS Bard College New York kao i samostalna izložba u Salonu Muzeja savrmeene umetnosti u Beogradu, sa kustoskinjom Anom Nikitović. Tokom 2009, biće u artist in residence programu Platform Garanti u istanbulu.

 

19.30h

Velika galerija DKSG

 

Koktel ambasade Grčke u Beogradu


 

 

 


Sreda

Četvrtak

Petak

Subota

Nedelja

Specijalni
program


Soundscapes of Memory


Videografija Regiona
Grčki video